Aweja Railsystemen, Ulft: De kans komt nu voorbij, dus die moet je gewoon pakken.

“De kans die we nu als ondernemers krijgen grijp ik natuurlijk met beide handen aan. Ik was me al een tijdje aan het oriënteren op duurzame maatregelen voor mijn bedrijf, dus dit komt op een prima moment”

Arthur Jansen is enthousiast over de aanpak van Achterhoek Onderneemt Duurzaam. De directeur van Aweja Railsystemen in Ulft, penningmeester van Industriebelang Oude IJsselstreek en voorzitter van SIKA was zich al aan het verdiepen in de mogelijkheden voor LED verlichting voor zijn bedrijf toen hij in aanraking kwam met de DOE-scan.

“Ik had al wat interessante voorbeelden van duurzame maatregelen bij andere ondernemers gezien en wilde me er binnenkort in gaan verdiepen. Toen de mogelijkheid om de DOE-scan te doen voorbij kwam én bleek dat de provincie en de gemeente hier ook achter staan, heb ik me snel aangemeld voor de scan. Als de bal voor ligt moet je hem inschieten”, lacht Jansen.

Gas eruit
“De resultaten van de scan heb ik nog niet binnen, maar de eerste gesprekken zijn wel geweest. Ik ben er nu al blij mee. Bij mij in het bedrijf kan ik enorm besparen als ik over ga op LED-verlichting. Daarna ga ik waarschijnlijk verder met zonnepanelen. En op middellange termijn ga ik waarschijnlijk ook het gas uit mijn bedrijf halen. Dan kan ik namelijk helemaal energieneutraal produceren.

Redenen genoeg
Wat dat oplevert? Dat lijkt me vrij duidelijk: ik ga enorm in kosten besparen als ik die energiemaatregelen neem. Bovendien vind ik het wel belangrijk dat ik autonoom ben straks, dus niet meer afhankelijk van mijn energieleverancier en van fossiele brandstoffen.

Voor de kleine
Maar buiten dat: ik heb twee mooie kinderen en ik wil er wel voor zorgen dat ik voor hen een goede leefomgeving achterlaat. We weten natuurlijk allemaal heel goed dat we met elkaar zuiniger moeten omgaan met die ene wereld die we hebben. Dus zorg daar dan ook voor.

Interessant voor opdrachtgevers
En als energieneutrale leverancier ben ik wel veel interessanter voor mijn opdrachtgevers straks, die ook te maken hebben met hun eigen kwaliteitsmanagementsystemen waarin duurzaamheid een steeds grotere rol speelt.

Combinatie arbo
Nog een voordeel is dat mijn huidige verlichting er 18 jaar geleden is ingezet, wat betekent dat we door het te vervangen volgens de laatste normen we ook weer maximaal kunnen voldoen aan de huidige arbotechnische maatstaven. Op sommige werkplekken hebben we eigenlijk wat meer licht nodig, op andere juist minder. Tegelijkertijd met de vervanging door LED kunnen we dit inventariseren en zo alle medewerkers weer een optimale werkplek bieden. Ondernemers zouden allemaal deze kans moeten aangrijpen, naar mijn idee”.