DOE-Scan

Waar begint u als ondernemer?

Ondernemers die overwegen om met duurzaamheid aan de slag te gaan, weten niet altijd hoe en waar te beginnen. Een eerste praktische stap is om te starten met energiebesparing. Daarvoor moet u natuurlijk eerst weten waar uw bedrijf staat en waar kansen voor energiebesparing liggen. Speciaal hiervoor is de DOE-Scan ontwikkeld (Duurzaam Ondernemen en Energiescan).

U gaat als volgt te werk, samen met de deskundige van AOD:

 1. Laat uw bedrijf doorlichten op duurzame strategie én energie door onze deskundige.
 2. Vergelijk uw energiekosten met branchegenoten, laat nagaan wat u kunt besparen en wat u daarvoor moet doen.
 3. Krijg helder inzicht in opbrengsten, investeringen, subsidies en financiering.
 4. Maak een investeringsplan voor maatregelen op korte en langere termijn om uw energiekosten te verlagen en uw bedrijf toekomstbestendig te maken.

De DOE-scan is vooral bedoeld voor bedrijven met een energierekening van 50.000 kWh of meer. Wilt zich eerst oriënteren op de besparingsmogelijkheden, overweeg dan een MKB Energy CheckUp.

Dit brengt de DOE-Scan

De DOE-scan brengt de mate van duurzaam ondernemen en het gehele energieverbruik van uw onderneming in kaart. Het gaat dan niet alleen over verwarming, koeling en verlichting, maar ook over het energieverbruik in het productieproces. De deskundige beoordeelt ook uw energiecontracten op de mogelijkheid om voordeliger in te kopen.
In een concreet en vertrouwelijk advies, dat bestaat uit een strategiedeel en een energiedeel, krijgt u persoonlijke aanbevelingen voor energiebesparing. U leest direct welke besparingen in uw bedrijf mogelijk zijn op korte en langere termijn. Het energieadvies geeft aanbevelingen om uw energiekosten te verlagen en de weg naar duurzaam ondernemen in te slaan. Per voorgestelde maatregel ziet u de investering, welke voordelen deze oplevert en welke praktische gevolgen elke maatregel heeft.

Wybren Jouwsma van Bronkhorst High-Tech in Ruurlo:
“De rapportage is professioneel, goed verzorgd en geschreven in begrijpelijke taal. Het rapport biedt handvatten om direct aan de slag gaan. Als ik kijk naar andere scans en wat het ons oplevert, dan is deze scan zijn geld zeker waard.”

Hoe doet uw bedrijf het?

De DOE-Scan omvat elf aspecten van duurzaam ondernemen. Van missie en visie tot marketing en energie. Op basis van een analyse ziet u waar uw bedrijf staat en hoe u stappen kunt maken met duurzaam ondernemen en kunt besparen op energiekosten. Het energieverbruik wordt bovendien in een benchmark vergeleken met soortgelijke bedrijven. Zo ziet u in één oogopslag hoe uw bedrijf het doet in vergelijking met andere bedrijven en wat u kunt doen om te verbeteren.

Kwestie van doen

Duurzaam ondernemen start met een overtuiging, een visie van u als ondernemer. Maar het is vooral een kwestie van doen. En natuurlijk beschikt niet ieder bedrijf over dezelfde mogelijkheden en kan er sprake zijn van beperkingen. Denk aan vestigingen van bedrijven die met concernbelangen te maken hebben. Maar zelfs dan is er veel mogelijk. Want in de praktijk blijkt: waar een wil is, vind u uw weg.

Wat kost een DOE-scan?

De kosten voor de DOE-scan zijn afhankelijk van de grootte van uw onderneming. Dankzij een bijdrage van de deelnemende Achterhoekse gemeenten, is de DOE-scan voor de meeste bedrijven gratis. Ligt uw elektriciteitsverbruik tussen 50.000 en 200.000 kWh per jaar, dan komt u hiervoor in aanmerking, mits u behoort tot de eerste 60 bedrijven of instellingen die van dit genereuze aanbod gebruik maken. Voorwaarde is dat u de maatregelen treft die binnen 5 jaar zijn terugverdiend. Is uw elektriciteitsverbruik meer dan 200.000 kWh per jaar, informeer dan naar de voorwaarden. Geïnteresseerd, neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Peter Rikken van Meilink Groep Borculo:
“Deze scan geeft mij in zeer korte tijd echt inzicht in mijn organisatie en levert geld op, zowel op korte als lange termijn.”

Wat levert het op?

 • een heldere analyse van uw energiegebruik met aanbevelingen voor energiebesparing en duurzaam ondernemen; dit wordt door professionele adviseurs vastgelegd in een toegankelijk rapport, dat ingaat op verduurzaming van uw bedrijfsstrategie en het verlagen van uw energiekosten;
 • een flinke kostenbesparing, nu en in de toekomst;
 • een organisatie die toekomstbestendig is, door nu stil te staan bij de continuïteit van uw bedrijf;
 • voor uw milieuvergunning kunt u een actueel beeld geven van uw duurzaamheidsbeleid, waaronder de erkende maatregelen uit het Activiteitenbesluit;
 • u houdt de regie en geeft zelf sturing aan de invulling van duurzaamheid binnen uw organisatie.

 

Als ik meedoe met een DOE-scan, hoe gaat dat dan in zijn werk?

 

Voorbereiding

 1. Meld uw bedrijf aan per e-mail als u gebruik wilt maken van de DOE-scan.
 2. Wij nemen contact met u op om met u te bespreken of u aan de voorwaarden voor een gratis scan voldoet.
 3. Komt u in aanmerking en kunt u instemmen met de voorwaarden, dan tekent u de overeenkomst. Voor een voorbeeld van deze overeenkomst, klik hier.

 

Bedrijfsbezoek en gesprek met het management

 1. Een van de adviseurs neemt contact met u op om een afspraak te maken voor een bedrijfsbezoek.
 2. Het bedrijfsbezoek duurt gemiddeld 2 à 3 uur. Tijdens dit bedrijfsbezoek verzamelen de adviseurs alle benodigde gegevens. Zorg ervoor dat u uw energierekeningen bij de hand hebt en zoveel mogelijk technische specificaties van uw gebouwen, installaties en productieproces.
 3. Tijdens het bedrijfsbezoek bespreken een bedrijfskundig en een energieadviseur met u hoe u uw bedrijf heeft ingericht en nemen zij een aantal vragen met u door over duurzaam ondernemerschap.
 4. De adviseurs verwerken hun bevindingen in een gedegen rapport en bespreken de resultaten met u.

 

Prioriteiten stellen en uitvoeren

 1. Op basis van dit rapport kun u beslissen welke investeringen in energiebesparende maatregelen uw prioriteit hebben. U kunt daarbij rekening houden met eventuele onderhoud- en verbouwplannen.
 2. U pakt daarna de uitvoering op. Als u dat wilt, dan kunnen de adviseurs u daarbij helpen. Bijvoorbeeld met het aanvragen van subsidies of  bij het beoordelen van offertes.

 

Aanmelden

Doe ook mee! Meld u nu aan voor de DOE-Scan via het aanmeldformulier.