1

11 - 03 - 2019

Ulamo Coating BV, Ulft: ‘Die top 5 is lekker hands on’

Marco te Pas heeft de resultaten van de recente Energiescan nog maar net voor zich liggen. Op de eerste pagina staat een handige Top 5. Daarna volgen vooral berekeningen en naslagwerk. In de Top 5 staan de acties die het snelst – in termen van teru...
lees meer

01 - 03 - 2019

Kab ondersteunt ondernemers – Resultaat boeken met duurzaamheid

Duurzaamheid staat volop in de aandacht. Steeds meer ondernemers gaan ermee aan de slag. Ze zien in dat  duurzaam ondernemen hun bedrijf op voorsprong zet en toekomstbestendig maakt. Maar hoe pak je dat het beste aan? Kab Accountants & Belasting...
lees meer

01 - 03 - 2019

Aweja Railsystemen, Ulft: “Papa, maak jij de wereld ook vies met jouw bedrijf?”

Arthur Jansen van Aweja Railsystemen uit Ulft kan er nu wel om lachen. Maar de vraag van zijn zoontje raakte hem diep. “We hebben natuurlijk wel iets om door te geven als we er zelf niet meer zijn. Mijn zoon van destijds zes had van een klasgenoot ...
lees meer

21 - 02 - 2019

Bijeenkomst ‘WATT u moet weten over de informatieplicht energiebesparing’.

Partners in het Gelders Energieakkoord organiseren een informatiebijeenkomst over de informatieplicht energiebesparing die geldt voor bedrijven. Hieronder leest u meer. Informatie en aanmelden: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-watt-u-moet-wete...
lees meer

Over ons

Wie zijn wij?

Achterhoek Onderneemt Duurzaam is een initiatief voor en door ondernemers. AOD helpt u, samen met uw eigen ondernemersvereniging, om duurzamer te ondernemen en energiekosten te besparen.

Waarom duurzaam ondernemen?

Genoeg redenen om duurzaam te ondernemen. We noemen er een aantal:

–  U verspilt minder energie en heeft minder energiekosten
–  Sterkere concurrentiepositie
–  U biedt meer klantwaarde en krijgt meer bedrijfswaarde
–  De voorwaarden voor de milieuvergunning zijn goed geregeld
–  Uw kleinkinderen zullen het waarderen

Wat kunnen we voor u doen?

Achterhoek Onderneemt Duurzaam helpt u, samen met het projectteam van uw eigen ondernemersvereniging, met onafhankelijk advies. Daardoor bent u in staat om te bepalen in welke maatregelen u het meeste opleveren. We organiseren informatieavonden en brengen u in contact met andere ondernemers in uw buurt om ervaringen uit te wisselen. Want waarom zou u het wiel zelf opnieuw uitvinden?

Bent u horecaondernemer, winkelier of zakelijk dienstverlener, dan kunt u gebruik maken van de gratis MKB Energy CheckUp. Verbruikt u 50.000 tot 200.000 kWh elektriciteit per jaar, dan komt u in aanmerking voor een gratis DOE Scan. Deze wordt dan bekostigd door de gemeente en de provincie, in iedere gemeente die meedoet is er een vastgesteld aantal gratis scans beschikbaar.

Met de DOE scan krijgt u een uitgebreid rapport, op maat voor uw bedrijf, waarin u kunt zien hoe u energie kunt besparen, op welke manieren u energie kunt gaan opwekken en welke processen duurzamer ingericht kunnen worden. Ook ontvangt u dan een overzicht welke financiële subsidies er zijn en welke kostenbesparing het u oplevert, voor uw specifieke bedrijf. De MKB Energy CheckUp  is een eenvoudigere en snellere variant, die met name voor het MKB erg geschikt is.

Doet u ook mee? Informeer hier naar de mogelijkheden in uw gemeente.
Wat ondernemers er zelf van vinden? Dat leest u hier.

Initiatiefnemers

Initiatief van Samenwerkende Industrie Kringen Achterhoek (SIKA)

Achterhoek Onderneemt Duurzaam is een initiatief van de Samenwerkende Industrie Kringen Achterhoek (SIKA) Ondernemers nemen graag zelf het heft in handen, ook als het gaat om duurzaam, circulair ondernemen, energiebesparing en opwekking van duurzame energie. Bedrijven die duurzaam, innovatief en circulair ondernemen hebben immers de toekomst.

Samenwerkingsverband

SIKA heeft een samenwerkingsverband tot stand gebracht van bedrijvenparkverenigingen, ondernemersverenigingen, VNO-NCW Achterhoek, de gemeenten Oude IJsselstreek,  Oost Gelre, Doetinchem, Bronckhorst en Berkelland en de Omgevingsdienst Achterhoek. Onder het motto Achterhoek Onderneemt Duurzaam stimuleert zij de ondernemers op bedrijvenparken en in de kernen om hun fossiele energiegebruik te verminderen en daadwerkelijk over te gaan tot actie. Het ligt in de bedoeling dat ook Aalten en Winterswijk op korte termijn gaan deelnemen om de Achterhoek samen energieneutraal te maken.

Doet u ook mee?

 

Onze visie


We hebben maar één wereld, daar moeten we spaarzaam mee omgaan. Als ondernemers hebben we een economisch belang, maar ook een sociaal maatschappelijk belang om efficiënt met kosten, mensen en afvalstromen om te gaan. In de nieuwe economie ondernemen we circulair en energieneutraal. Nu investeren betekent morgen rendement. Achterhoek Onderneemt Duurzaam maakt het ondernemers in de Achterhoek mogelijk om deze slag te maken.

Onze missie

Een energie neutrale Achterhoek in 2030 is het doel. Als samenwerkende ondernemers in de Achterhoek helpen wij het MKB en de industriële sector om duurzaam te ondernemen. Energiebesparing, energieopwekking, duurzame inzet van menskracht en circulair werken biedt ondernemers op alle fronten rendement. Rendement op de jaarrekening en rendement voor het nageslacht.  Als Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek zetten wij ons in om onze leden te ondersteunen en te enthousiasmeren. Wij ondersteunen in kennis, netwerk en middelen.

Wie zijn wij?

 

Rinus Smet

Projectleider AOD,  bestuurder IKB en secretaris SIKA

Arthur Jansen

Bestuurder IBOIJ, voorzitter SIKA, directeur Aweja Railsystemen

Jan Willem Boezel

Bestuurder VIV en directeur Van Raam BV

 

Hans Donderwinkel

Uitvoerend secretaris IG&D

 

Kees Riemers

Bestuurder IKZ en directeur Venster Techniek BV

Laurens Grashof

Bestuurder IKGL en directeur Alferink Installatietechniek

Pieter Gerrits

Bestuurder BKB en directeur makelaar Gerrits

 

Ronny ten Have

Bestuurder van OWIN en manager DLA-ICT

 

Jurgen Rutgers

Bestuurder IKAD en directeur BeSite

 

Peter Rikken

Bestuurder VNO-NCW Achterhoek en directeur Meilink BV

Wie zijn onze partners?