Over ons

Initiatief ondernemers

Achterhoek Onderneemt Duurzaam is een initiatief van de Samenwerkende Industrie Kringen Achterhoek (SIKA). Ondernemers nemen graag zelf het heft in handen, ook als het gaat om duurzaam, circulair ondernemen, energiebesparing en opwekking van duurzame energie. Bij de Industriële Kring Berkelland (IKB) is het idee ontstaan om als ondernemers samen op te trekken, om te beginnen op Bedrijvenpark Ruurlo.

Achterhoek Onderneemt Duurzaam

IKB heeft samen met VNO-NCW Achterhoek en de gemeente Berkelland een samenwerkingsverband tot stand gebracht met de ondernemersverenigingen verenigd in Platform BV Berkelland, Omgevingsdienst Achterhoek en Stichting Achterhoek Duurzaam Verbouwen. Onder het motto Berkelland Onderneemt Duurzaam stimuleert zij de ondernemers in de vier kernen van Berkelland om hun fossiele energiegebruik te verminderen en daadwerkelijk over te gaan tot actie. Het ligt in de bedoeling om onder de paraplu van SIKA in de gehele Achterhoek vergelijkbare samenwerkingsverbanden tot stand te brengen om de Achterhoek energieneutraal te maken.

Praktische aanpak

Om praktisch invulling te geven aan duurzaam ondernemerschap en energiebesparing zijn twee scans ontwikkeld. Deze worden ingezet om de mogelijkheden voor elke ondernemer in beeld te brengen. De DOE-scan, een intensieve duurzaamheids- en energiescan voor het onderbouwen van uw investeringsbeslissingen en de MKB Energy CheckUp, een gemakkelijke online doe-het-zelf scan, waarmee u in korte tijd kunt zien waar u kunt besparen. Ondernemers kunnen met de scans nagaan hoe zij voordeel kunnen halen uit duurzaam ondernemen en energiebesparing.

Beide scans, de MKB Energy CheckUp oriënterend en de DOE-scan met diepgaande onderbouwing, geven ondernemers handvatten om maatregelen te treffen voor lagere energiekosten en een duurzamere bedrijfsvoering. Met de resultaten van een scan beschikken ondernemers over de informatie die ze nodig hebben voor hun investeringsplannen voor korte of langere termijn.

Doet u ook mee?