Oude IJsselstreek

Samen het goede voorbeeld geven, doe ook mee!

Duurzaam ondernemen loont. Wacht niet af, maar ga ermee aan de slag. Dat is de boodschap van het projectteam Oude IJsselstreek Onderneemt Duurzaam. “Samen moeten we het goede voorbeeld geven. De tijd is er rijp voor.” Ondernemers boeken meer winst met minder energie en zijn klaar voor de toekomst, zo is de ervaring van het projectteam en bedrijven die er al werk van hebben gemaakt. Mis de boot niet en doe mee!

 

Direct voordeel

De energietransitie is in volle gang. Bedrijven wordt het nu wel heel makkelijk gemaakt om in te spelen op een nieuwe tijd. Maar ze moeten die unieke kans wel pakken. De startbijeenkomst van Oude IJsselstreek Onderneemt Duurzaam in april 2018 inspireerde verschillende ondernemers. Ze lieten kosteloos een energiescan uitvoeren en zijn erg enthousiast over de bevindingen. Het leidde tot duurzaamheidsmaatregelen die direct voordeel opleveren.

 

Energie wordt duurder

“Het is een stuk bewustwording, we zijn nooit opgevoed in duurzaamheid.” Een scan levert inzicht op en ontzorgt ondernemers op alle fronten. Ze bepalen daarna zelf wat ze gaan doen. Er worden geen verplichtingen opgelegd. “De uitkomsten kunnen zeer verrassend uitpakken. De energiebelasting stijgt en ook het gas zal flink duurder worden de komende jaren. Daar kun je op inspelen door te investeren in duurzaamheid. Dat is verstandig. Je verlaagt de energiekosten, profiteert van subsidies en werkt aan een schonere wereld.”

 

Voldaan aan informatieplicht

Duurzaam ondernemen zorgt voor financieel voordeel, milieuwinst en geeft je bedrijf een voorsprong. Het signaal dat je afgeeft bindt klanten en medewerkers. Een positieve CO2 footprint wordt steeds belangrijker. De kosteloze energiescan staat aan de basis van de omslag. Daarmee wordt door ondernemers tevens een belangrijke stap gezet om aan de informatieplicht in het kader van de Wet Milieubeheer te voldoen. Ze moeten daarna de maatregelen alleen nog invullen bij het infoloket. De verplichting geldt in eerste instantie voor bedrijven met een jaarlijks energieverbruik van minimaal 50.000 kWh stroom en een gasverbruik hoger dan 25.000 m³. Die ondernemers  zijn voortaan verplicht te rapporteren welke energiebesparende maatregelen ze treffen (voor kleinverbruikers geldt voorlopig nog een zorgplicht). Doen ze dat niet dan riskeren ze een boete van de inspectie van de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA). Kortom, je verdient geld en je kunt op simpele wijze voldoen aan de eisen!

De energiescans van Oude IJsselstreek Onderneemt Duurzaam werken erg praktisch. Je wordt bij de hand genomen middels een compleet routeplan. Je bepaalt zelf het tempo van de uitvoering. Wacht niet af, bepaal zelf je keuzes en voorkom dat je later gedwongen wordt, zo luidt het advies.

 

Ondersteuning

Oude IJsselstreek Onderneemt Duurzaam heeft een breed draagvlak en bestaat uit vertegenwoordigers van Industriebelang Oude IJssel (ibOIJ), de Varsseveldse Industriële Vereniging (VIV), Varsseveld gastvrij en ondernemen, Ondernemersvereniging De Hanze Ulft, Ondernemersvereniging Gendringen, Ondernemen Silvolde, Terborg Centraal en de gemeente Oude IJsselstreek. Het gedreven team zoekt bewust de samenwerking en wil succesverhalen delen. De positieve ervaringen brengen de transitie en groen ondernemen in een stroomversnelling, zo is de achterliggende gedachte.

 

Ervaringen van ondernemers

Onderstaand leest u de ervaringen van ondernemers in Oude IJsselstreek.  Maak gebruik van hun ervaringen en vraag hen of een van de andere ondernemers gerust om meer informatie. In Oude IJsselstreek lieten o.a. Ulamo Coating en Ratering al een scan uitvoeren.

 

Doe ook mee!

Doe mee en meld u vandaag nog aan voor een scan. Voor bedrijven in de gemeente Oude IJsselstreek via Industrie Belang Oude IJssel,  info@iboij.nl, tel. 0315 – 630856.

Of kijk op de lokale factsheet wie de contactpersoon van uw eigen ondernemersvereniging is.


Contactgegevens en folders Oude IJsselstreek Onderneemt Duurzaam

Download hier de factsheet met alle info en contactgegevens van projectteam Oude IJsselstreek.

Download hier de folder.

contact subsidies aanmelden voor een scan