‘Doe mee en pluk de vruchten van duurzaamheid’

Inspirerende praktijkverhalen op bijeenkomst Winterswijk Onderneemt Duurzaam

Komt in actie en doe mee! Maak je bedrijf toekomstbestendig. Duurzaam ondernemen en de energietransitie vormen een grote economische kans. Tijdens de bijeenkomst van Winterswijk Onderneemt Duurzaam in Theater De Storm stimuleerden ondernemers elkaar om aan de slag te gaan met energiebesparende en energieopwekkende maatregelen. Het loont om aan de slag te gaan, zo bleek uit de inspirerende praktijkverhalen.

 

Meer winst met minder energie. De slogan van Winterswijk Onderneemt Duurzaam wordt door steeds meer bedrijven onderstreept. Investeringen verdienen zichzelf snel terug en daarnaast biedt het nog veel meer voordeel zoals milieuwinst en een betere concurrentiepositie ook op het gebied van aanbestedingen en selecties. Wethouder Tineke Zomer vertelde dat de gemeente Winterswijk zelf graag het goede voorbeeld geeft. Het duurzame beleid zie je terug in ledverlichting, dynamische straatverlichting en circulair aanbesteden. Het gemeentelijk kantoor is voorzien van zonnepanelen. “Voorlichting is een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Naar bedrijven, burgers en jongeren. Daar nemen we het voortouw in, want we moeten het samen doen.”

 

Dat er veel gebeurt in Winterswijk werd duidelijk uit de ervaringen van ondernemers tijdens de goed bezochte bijeenkomst. Ineke van Empel van Theater De Storm trapte af met haar positieve ervaringen. Door verschillende maatregelen, waaronder de klimaatbeheersing en verlichting, wordt er fors bespaard op de energierekening. Het gaat om duizenden euro’s per jaar. “Met het plaatsen van 481 zonnepanelen op het dak slaan we nog een extra slag. De energiescan zorgt voor inzicht en geeft net dat extra duwtje dat je nodig hebt”, aldus de directeur van De Storm. Aan het woord kwamen verder Robert Siertsema (Gebuwin), Willy Smit (WA&VanDuren), Gé Oonk (Oonk Speciaalzaak), Jan Bent (Hoveniers & Groencentrum Wenninkhof), Bertie Reuselink (Recreatiepark Het Winkel) en Ron Groot Wassink (Nijhuis Pompen/Pentair Fairbanks Nijhuis). Zij maakten duidelijk dat duurzaam ondernemen veel oplevert. Ledverlichting, zonnepanelen, sensoren, hergebruik van materialen, triple glas, het zuiveren van afvalwater, extra isolerende dakbedekking, afvalscheiding, het optimaal afstellen van machines, deuren dichthouden om geen energie te verspillen. Er zijn legio voorbeelden om het verschil te maken. Daar pluk je al snel de vruchten van. Volgens Willy Smit worden bedrijven in toenemende mate beoordeeld op hun duurzame beleid. “Dat merk je bij aanbestedingen. Het geeft steeds vaker de doorslag.” Tijdens de bijeenkomst fungeerde student Noëlle de Jong de ‘side-kick’ van gespreksleider Susan Hofs van Achterhoek Onderneemt Duurzaam. Zij vertegenwoordigde de jongeren. “Ik wil een oproep doen aan alle Winterswijkse ondernemers. Kom in actie en draag zo een steentje bij aan een schonere wereld”, aldus Noëlle. Haar pleidooi werd door de zaal met een groot applaus ontvangen.

 

De sprekers waren enthousiast over de kosteloze energiescan van Achterhoek Onderneemt Duurzaam. De scan biedt veel inzicht en je voldoet er als bedrijf mee aan de wettelijke eisen in het kader van de informatieplicht Wet Milieubeheer. Ruim 450 Achterhoekse ondernemers lieten al zo’n scan uitvoeren en profiteren inmiddels ruimschoots van de voordelen.

 

Winterswijk Onderneemt Duurzaam is een initiatief van en voor ondernemers. Het vormt een onderdeel van het platform Achterhoek Onderneemt Duurzaam van de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA). Een samenwerking van de provincie, zes Achterhoekse gemeenten, 8RHK ambassadeurs, VNO-NCW Achterhoek, de Omgevingsdienst Achterhoek en alle lokale ondernemersverenigingen.