ABN Amro: hoge energieprijzen kosten bedrijfsleven dit jaar 22 miljard euro

De hoge prijzen voor gas en elektriciteit gaan het bedrijfsleven dit jaar flink geld kosten, verwacht ABN Amro: zo’n 22 miljard euro. Door hun lage marges hebben met name branches als de glastuinbouw, basischemie (kunstmest) bakkerijen en wasserijen te lijden onder de oplopende kosten voor energie.

 

ABN Amro sprak met brancheverenigingen en grootverbruikers van energie. Op basis van die gesprekken concludeert de bank dat ongeveer de helft van het bedrijfsleven variabele tarieven betaalt voor energie, al ontbreken precieze gegevens. De sterke stijging van deze variabele tarieven (tot vijf keer hoger dan in 2019) kan het bedrijfsleven alleen dit jaar al tot 22 miljard euro kosten, becijfert ABN.

 

Dunne marges, rode cijfers

Naarmate het aantal vaste energiecontracten afloopt, komen steeds meer bedrijven in zwaar weer. Kleine ondernemingen worden deels gecompenseerd voor de hoge prijzen, bijvoorbeeld door de lagere btw op energie, maar de grote bedrijven hebben dat mazzeltje niet.

 

ABN Amro heeft een top 10 gemaakt van branches die, in verhouding met hun omzet, de hoogste energiekosten maken. Een aantal van die branches, zoals de glastuinbouw, raffinaderijen en basischemie (denk aan kunstmest), hebben ook nog eens te maken met dunne marges. Tenzij zij de hogere kosten weten door te berekenen, kunnen de hoge energieprijzen bij hen tot dieprode cijfers leiden.

 

Lees verder

 

Bron: RTL Nieuws