Liander doet grootste investering ooit in Gelderland (en dit is de reden)

Liander gaat de komende drie jaar 792 miljoen euro investeren in onze provincie. Volgens de netbeheerder is dat hard nodig om aan de toenemende vraag naar stroom te voldoen en knelpunten op het elektriciteitsnet op te lossen.

 

Wind- en zonneparken produceren steeds meer groene stroom die via het elektriciteitsnet naar de verbruikers getransporteerd moet worden. Daarnaast vragen onder meer de groeiende industrie, elektrisch rijden en duurzame woonwijken steeds meer elektriciteit. Volgens Liander is op veel plekken minstens een verdubbeling van de capaciteit van het net nodig.

 

Om snel aan de toenemende vraag te voldoen investeert Liander onder meer in twee nieuwe elektriciteitsverdeelstations, 1250 kilometer aan elektriciteitskabels en 674 nieuwe transformatorhuisjes. Ook wordt de capaciteit van de bestaande stations vergroot. Na 2024 staan er nog meer uitbreidingen gepland.

 

Fors investeren in groene stroom

Liander neemt de komende drie jaar nieuwe elektriciteitsverdeelstations in Zaltbommel en Tiel in gebruik. De bestaande stations in Angerlo/Doetinchem, Bemmel, Eibergen, Eerbeek, Harderwijk, Barneveld, Arnhem, Renkum, Nijmegen (Teersdijk), Ulft en Zutphen worden uitgebreid.

 

De netbeheerder wil fors investeren in groene energie en een sterker energienet in de hele provincie. Meer details zijn te lezen in het Investeringsplan elektriciteit en gas op de website van het nutsbedrijf.

 

Bron: Omroep Gelderland