‘Minder straatwerk en meer groen’

De grote klimaatdemonstratie op 10 maart heeft aangetoond dat een grote groep jongeren zich zorgen maakt over het klimaatbeleid in ons land. Het onderwerp heeft ook de aandacht van de MBO-studenten van het Zone College in Doetinchem. Ze kunnen het keuzevak ‘duurzaamheid in beroep’ volgen en steken daar veel van op, zo zeggen ze zelf.

Otto Willemsen is dit schooljaar docent van het keuzevak. De lessen worden voor het tweede jaar aangeboden. Hij merkt dat er behoefte aan is. “Jongeren zijn zich steeds meer bewust van de gevolgen van de klimaatverandering. Natuurlijk is de één er nog meer mee bezig dan een ander. Maar over het algemeen is de klas gemotiveerd en proactief.” Volgens Willemsen is het goed om met een lesprogramma in te spelen op duurzaamheid. “Het speelt inmiddels bij ieder beroep een rol. Als groene school neemt het Zone College hierin het voortouw.”

Verspilling

Rachelle Rippens, Mathijs te Winkel, Bram Mateman en Willem Klein Gebbinck volgen het keuzevak ‘duurzaamheid in beroep’. De studenten zijn te spreken over de lessen waarbij aandacht is voor theorie en praktijk. Dat laatste zie je terug in opdrachten en excursies. “Heel interessant”, is het oordeel van Rachelle. “Duurzaamheid is heel belangrijk om over na te denken. We hebben maar één planeet en daar moeten onze kleinkinderen ook nog kunnen leven.” Haar klasgenoten knikken instemmend. Rachelle bouwt samen met haar vriend een energieneutraal huis in Wehl. “We zijn heel bewust met energie bezig. Daarom ga ik ook met de fiets naar school, verspil zo min mogelijk water en eet vooral wit vlees.” Mathijs, Bram en Willem willen allemaal boer worden. De laatste twee zijn de beoogde opvolgers van het melkveebedrijf van hun ouders. “Voor boeren valt het niet mee. Ze zijn heel innovatief maar worden het meest gestraft door de overheid. Dat vinden we kwalijk.” Volgens Bram en Willem is warmteterugwinning van melk een belangrijke maatregel om het energieverbruik in de melkveehouderij terug te dringen. Met een frequentieregelaar op de melkmachine kan ook fors op energie worden bespaard. “Verder denken we na over het toepassen van windmolens en zonnepanelen. Maar het kost allemaal veel geld. Dat staat op gespannen voet met de concurrentiepositie.”

Tips

Rachelle denkt dat bedrijven en burgers nog veel kunnen doen als het om duurzaamheid gaat. Zij heeft de volgende tip. “Minder straatwerk en meer groen! Dat is goed voor het milieu en ziet er ook veel mooier uit. Iedereen kan daar een bijdrage aan leveren.” Het viertal heeft goed opgelet tijdens de lessen duurzaamheid. Ze adviseren ondernemers en huiseigenaren om zich te verdiepen in PVT-panelen. “Dat is een toekomstige kans. Deze panelen combineren wat een zonnepaneel en een zonnecollector voorheen afzonderlijk deden: ze wekken stroom en warmte tegelijkertijd op.”